Vreme je za vađenje krompira!

posted in: Poljomarket | 0

krompir

Iako se čini da je septembar kod nas postao pravi letnji mesec, sa temperaturama iznad proseka, fiziološki rast i razvoj biljaka ipak pokazuje da je jesen sve bliže. Radovi u polju, priprema njiva za jesenje oranje i završna faza berbe voća i povrća samo su neke od aktivnosti karakterističnih za ovo doba godine.

Međutim, nijedna aktivnost ili radna akcija na polju ne okuplja više ljudi od vađenja krompira. Cela porodica na njivi, raznobojne kante i posude, poređane uz redove, prepoznatljivi crveni providni džakovi, traktor ili konj sa privezanim plugom prizor je koji ukazuje na to da se obavlja vađenje krompira. Iako je i u ovom segmentu mehanizacija zauzela primarnu ulogu, pa se krompir mnogo brže i efikasnije vadi pomoću mehanizacije na većim zasejanim površinama.

Karakteristike zrelosti krompira

Fiziološki razvoj nadzemnih delova krompira se potpuno završava krajem avgusta i početkom septembra, u zavisnosti od podneblja gde se ovo povrće seje. Listovi dobijaju karakterističnu svetložutu boju i zajedno sa stabljikom postepeno odumiru. Prepoznatljiv prizor na oranicama sa poleglim smeđim stabljikama gotovo osušenim od jakog sunca. U tom trenutku krtole postižu maksimalnu zrelost i veličinu, pa su spremne za vađenje.

Neposredno pre vađenja potrebno je počistiti, odnosno odstraniti osušene nadzemne delove stabljike, a redove očistiti od eventualnog korova kako bi oni bili vidljivi ukoliko se krompir vadi pomoću mehanizacije. Nakon odstranjivanja nadzemnih delova biljke potrebno je neko vreme krompir ostaviti u zemlji pre nego što ga izvadimo. Optimalno je desetak dana kako bi pokožica očvrsnula, da se ne bi posle ljuštila.

Vreme vađenja krompira

Obično je septembar period kada se pristupa vađenju krompira, izuzev nekih ranih sorti i semenskog krompira. Takođe, razlike postoje i kod dužine vegetacionog perioda sorte i područja u kojem se seje, pa se u ravničarskim podnebljima obično seju srednje rane sorte i vade se najčešće početkom avgusta.

Sunčano i suvo vreme je idealno za vađenje krompira, zbog lakše obrade, čišćenja i transporta krtola, pri čemu treba paziti da ne dođe do oštećenja kožice ili prevelikog izlaganja suncu usled čega dolazi do pojave ožegotina. Od pravovremenog vađenja krompira uveliko zavisi i kvalitetno čuvanje krtola tokom zime.

Pravilno skladištenje veoma važno

Krtola nakon vađenja sadrži dosta vode zbog čega je podložna oštećenju ili procesu klijanja ukoliko se skladištenje ne obavi pravilno. Naročitu pažnju treba posvetiti tome da ne dođe do mehaničkog oštećenjaprilikom utovara, transporta i istovara krompira. Krompir se može čuvati u improvizovanim skladištima, podrumima ili trapovima na mračnom prostoru. Takođe, pre skladištenja treba odstraniti što je moguće više zemlje sa krtola, naročito ako je zemlja još vlažna.

U modernim specijalizovanim skladištima sa ventilacijom i kontrolisanim uslovima čuvanja, krompir može da ostane i do 10 meseci. Međutim, većina proizvođača krompir drži u improvizovanim objektima sa nešto lošijim uslovima, ali za dobro skladištenje potrebno je ispuniti neke od minimalnih uslova poput temperature (4-8°C) i optimalne vlažnosti vazduha oko 90%. U slučaju korišćenja preparata protiv klijanja krompira, obavezno je obraćanje pažnje na vreme karence koja za većinu preparata iznosi oko 42 dana.

Preuzeto: www.agroklub.rs

 

vadilica-za-krompir-1-653x450

Mašina za vadjenje krompira Z632 ( vadilica za krompira AKPIL Z632 ) namenjena manjim proizvođačima. Odlikuje je jednostavna i pouzdana konstrukcija, kao i mala potreba za snagom traktora. Ova mašina se pokreće preko kardana. Poseduje odličan sistem za vađenje krompira iz svih tipova zemljišta. Krompir prolazi preko dva različita sistema za prosejavanje čime se krompir odvaja od zemlje i rastinja.

Leave a Reply