Višnja samo 30 RSD, stabla neobrana

posted in: Poljomarket | 0

Prokuplje — Ovogodišnji rod višanja u opštini Prokuplje manji je za 30 odsto od očekivanog a vremenske prilike uslovile su i da kvalitet ne bude zadovoljavajući.

visnje

Savetnica za voćarstvo i vinogradarstvo u opštinskoj Poljoprivredno-stručnoj službi Magdalena Todorović je agenciji Beta rekla da je sa površine od 2.000 hektara ubrano oko osam tona višanja po hektaru.

„Zbog aprilskog mraza i prolećnih učestalih kiša taj rod je manji za skoro 30 odsto od očekivanog a ni kvalitet ovogodišnje višnje nije zadovoljavajući“, rekla je Todorović.

Prema njenim rečima, proizvođači nisu ostvarili očekivani prihod zbog niske otkupne cene koju je uzrokovao loš kvalitet višanja.

„Ovogodišnja otkupna cena iznosila je od 30 do 35 dinara po kilogramu dok se beračima plaćalo od 13 do 16 dinara. Nije dobro što zbog niske otkupne cene mnogi voćnjaci pod višnjom neće biti obrani, a da bi iduće godine imali rod, voćari bi morali da oberu stabla i odmah nakon berbe da pristupe tretiranju svojih voćnjaka sredstvima na bazi bakarnih preparata“, dodala je Todorović.

Preuzeto: b92

Leave a Reply