Kako doći do dobrih performansi traktorskih guma

posted in: Photos | 0

Ako ste mislili da znate sve o traktorskim gumama, razmislite ponovno. Naime, korisnih informacija koje mogu poboljšati efikanost vašeg traktora više je nego što možete zamisliti. Najlakši način za povećanje efikasnosti vašeg traktora je upravo odabir odgovarajuće traktorske gume.

Tri su ključna pitanja pri odabiru gume:

  • tractors

    Koje su vaše poslovne potrebe? (funkcija vašeg traktora)

  • Koja su vaša bitna očekivanja
  • Kakve dugoročne preformanse očekujete

 

Odabir gume podrazumeva pravi tip gume za poljoprivrednu delatnost kojom se bavite. Svaki tip gume nije odgovarajući za sve vrste delatnosti. Tako je potrebno odabrati gumu koja je namenjena za rad na suvoj zemlji ili zemlji koja je izrazito vlažna i blatna.

Zavisno od unutrašnje konstrukcije, gume delimo na radijalne i dijagonalne. Radijalnu gumu karakteriše fleksibilna karkasa sa slojevima za učvršćivanje koji su postavljeni pod pravim uglom, a gazna površina i ivice deluju nezavisno. Kod dijagonalne gume je tkanina položena u unakrsnoj formaciji, a gazna površina i stranice ne deluju nezavisno. Ukoliko niste sigurni koju gumu odabrati za vaš traktor, radijalna guma u odnosu na dijagonalnu ima stabilnu gazeću površinu, osiguravajući na taj način veću stabilnost.

Unutrašnje  gume se već duže vreme ne koriste na kombajnima i industrijskim traktorima, a vodeći proizvođači traktora su u velikoj meri zagovornici upravo ove vrste guma bez unutrašnje. Ove gume su sa unutrašnje strane obložene tankim slojem vrlo elastične nepropusne gume. Prednosti takozvane „tubelles“ gume su jednostavnija montaža i mala verovatnost ispuštanja gume pri oštećenjima. Razlog tome je unutarnji elastični sloj gume koji ne dopušta brzi gubitak vazduha.

Pri odabiru gume treba obratiti pažnju na njenu veličinu, odnosno odabrati gumu prave širine i visine kako bi podnela teret traktora i dodatnih alata. Bez obzira koji alat koristite, time je znantno povećana težina koja opterećuje gume. Stoga je za postizanje najboljih rezultata, uz težinu traktora, u obzir je potrebno uzeti i teret koji će traktor nositi.

Uz veličinu gume vrlo je bitan i vazduh u gumi, koji isto treba biti u skladu sa teretom kojeg guma nosi. Prejak ili preslab pritisak može biti štetan ili čak opasan. Stoga, odvojite dovoljno pažnje pritisku vaših guma jer ne samo da odgovarajući pritisak poboljšava radne performanse, nego omogućava i uštedu goriva.

Bilo da ste vrsni u poznavanju rada poljoprivrednih strojeva ili početnik, odvojite vremena za održavanje vaših guma – vratiće vam se u radu vašeg traktora. Prava briga o vašim gumama može rezultirati boljem vučnom silom, sigurnosti rukovanja i uštedi u gorivu. Navedena mala poboljšanja u radu traktora tokom sezone dugoročno će osigurati značajne uštede, a taj novac možete potrošiti na ulaganja u novu opremu kako biste bili još konkurentniji na tržištu.

Autor: D.K. Foto: Rgbstock.com

 

Leave a Reply