Trešnja je ove godine veoma isplativo voće

posted in: Poljomarket | 0

Da su ideja i edukacija ključ uspeha dokaz je i voćar Stevan Milović. Stevan je povratnik iz inostranstva koji je godinama radio u belgijskim voćnjacima, a danas ima svoju plantažu na kojoj je zasađeno 2.500 sadnica trešnje na niskorastućoj podlozi.

jagode-i-tresnje-18-05-2009

On kaže da je trešnja jedna od najperspektivnijih voćnih vrsta, na domaćem, evropskom i svetskom tržištu.

Naglašava da je trešnja jedina vrsta voća koje nema dovoljno na tržištima. Cena joj je visoka i ne pada. Uspeh je zagarantovan, siguran je Stevan, ako je voćar dovoljno edukovan i ako prati savremena kretanja u poljoprivredi.

„Proizvodnja trešnje je perspektivan i isplativ posao jer na tržištu dostiže veoma visoke cene, koje se zadržavaju“, kazao je Stevan.

Precizirao je da je cena sveže trešnje na belgijskom tržištu u maloprodaji osam evra, a cena naveliko ne pada ispod pet evra. Stevan kaže da je njegov voćnjak star tri sezone te da puni rod očekuje tek na šestu sezonu, a kaže da je, u protekloj sezoni, prinos koji je imao, prodao na domaćem tržištu i to po znatno višoj ceni nego drugi proizvođači.

Tajna je u tome, otkriva Stevan, što je njegova plantaža od 2,5 hektara zasađena na podlozi gisela pet, koja je niskorastuća podloga. Dodaje da ta podloga daje bujnost stablu do 3,5 metara, što predstavlja berbu nadohvat ruke, a što paralelno daje krupnoću plodu za kojom na inostranom tržištu vlada velika potražnja.

„Krupan plod ima veću potražnju, a samim tim i veću cenu. Ne može se desiti da trešnje koje se uzgajaju po ‘novim’ evropskim standardima nemaju prolaz na tržištu, rekao je Stevan.

Osim krupnoće ploda, podloga gisela pet smanjuje i troškove berbe, a Stevan kaže da su troškovi berbe jedan od većih problema voćara, generalno.

Pojašnjavajući zašto je trešnja s njegove plantaže toliko isplativa a s plantaže koja je na drugoj podlozi nije, kazao je da je trešnja s podloge gisela pet krupnoće do 32 milimetra i težine do 12 grama, a s visokorastuće do sedam grama i deset milimetara, a za što nisu zainteresirani niti domaći niti strani kupci.

Intenzivan uzgoj trešnje na giseli pet retka je pojava, Stevan kaže da je razlog tome što se radi o “novijoj praksi“ koja je stara oko 15 godina, i na Zapadu, ali i što su sadnice krupne trešnje znatno skuplje u odnosu na ranije poznate sadnice.

Stevan precizira da je on na svojoj plantaži zasadio oko 1.000 sadnica koje je uvezao iz Belgije, i koje koštaju osam eura po komadu, a da „obična“ trešnja u mnogo jeftinija.

„Voćari se odlučuju za tu vrstu sadnice, jeftinija je, ali po mom mišljenju to nema perspektivu u budućnosti“, kazao je.

TRESNJA

Jedna od najznačajnijih stvari prilikom prodaje bilo koje poljoprivredne vrste, navodi Stevan, jeste prodati direktno kupcu i ne ići preko posrednika. Smatra da posrednici uzimaju više nego poljoprivrednici koji proizvode.

Stevan kaže i da promena klime negativno deluje na trešnje, ali ponavlja da je edukacija ključ uspeha te da za svaku situaciju ima rešenje.

Između ostalog, za zaštitu konkretno trešnje, izdvojio je biljne antifrize protiv mraza, protivgradne mreže i trešnjinu foliju, koje su, kako je kazao, trend koji spašava plantaže.

 

Leave a Reply