Svetska konferencija malinara ove godine u Srbiji

posted in: Poljomarket | 0

U Šapcu će od 9. do 11. maja biti održana Desetasvetska konferencija proizvođača i prerađivačamaline čiji je cilj da učesnici, kojih se očekuje oko 300 iz 17 zemalja sveta, razmene iskustva i doprinosu većoj popularizaciji i promociji maline. Organizator te trodnevne manifestacije je Poslovno udruženje hladnjačara Srbije i Svetska organizacija proizvođača i prerađivača maline (IRO).

Kako se navodi u saopštenju organizatora, Svetska konferencija proizvođača i prerađivača maline se organizuje svake druge godine i poslednje dve su održane u Kini i Čileu, gde je akcenat bio na sprovođenju Programa promocije maline u svetu, dok je Srbija bila organizator Pete svetske konferencije proizvođača i prerađivača maline 2006. godine, koja je održana na Zlatiboru.

Omogućiti što bolju proizvodnju i plasman maline

Cilj organizacije ovakve manifestavije jeste da se saznaju i primene sve mogućnosti za što bolju proizvodnju i plasman maline, omogući poštena konkurencija i realizuju zajedničkii ciljevi svih članica organizacije, pri čemu je neophodno raditi i na povećanju potrošnje maline u svetu„, rekao je predsednik Svetske organizacije proizvođača i prerađivača maline Antonio Domingez.

Članovi Svetske organizacije IRO – pored Srbije su i Australija, Bugarska, Kanada, Čile, Kina, Engleska, Francuska, Mađarska, Poljska, Škotska i SAD. U saopštenju se podseća da Srbija kao najveći proizvođač i izvoznik maline u svetu na godišnjem nivou proizvede 80.000 do 110.000 tona maline i da se to voće izvozi zamrznuto ili prerađeno za koncentrat i sokove.

Prošle godine Srbija je samo od maline zaradila 260 miliona evra, što je dovodi u poziciju najvećeg izvoznika maline u Evropsku uniju. Od 60 do 70 odsto domaćeg izvoza maline realizuju članice Poslovnog udruženja hladnjača Srbije, a gotovo sve hladnjače članice Udruženja poseduju standarde HACCP i sve druge standarde koje zahteva tržište sveta„, naglašava se u saopštenju.

Foto:bigstockphotos.com;swkunst

Broj pregleda članka: 249; Uspešnost članka: 53.45

Izvor: beta.rs

Leave a Reply