Šumadinac među kineskim jabukama

posted in: Poljomarket | 0

U Kini je prošlog meseca održan Prvi svetski simpozijum o jabuci na kome je učešće uzelo više od 500 stručnjaka u oblasti voćarstva, iz 40 država. Među učesnicima je bio i jedan voćar s Balkana, Miroslav Nikolić iz Belosave.

Miroslav je zajedno s prof dr Draganom Radivojević s Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu stručnjacima u Kini predstavio iskustva i znanja koja se primenjuju u proizvodnji jabuke u Srbiji.

Nacionalna strategija za sledeću deceniju

hemijsko-tretiranje-dronovima

Na prvom Svetskom simpozijumu o jabuci održanom u oblasti Šang Si južno od Pekinga, predstavljena je detaljna analiza proizvodnje jabuke, kao i državna strategija o uvođenju novih tehnologija, razvoju novih sorti i nastupu na svetskom tržištu u narednih deset godina. Učesnici Simpozijuma su bili u prilici da se uvere u prednosti zajedničkog rada struke, prakse i države.

Ogledni punktovi širom Kine

U poslednjih deset godina širom Kine je na 225 punkta organizovana proizvodnja jabuke.To su ogledne parcele od kojih je svaka površine veće od 10 hektara. Na njima stručnjaci i praktičari rade ispitivanja u proizvodnji sorti jabuke i to na različitim vrstama podloga, različitih uzgojnih oblika. Na parcelama gde se obavljaju ispitivanja postavljeni su sistemi za navodnjavanje i protivgradne mreže. Preko punktova, to jest različitih lokaliteta stručnjaci dolaze do podatka gde su za koju sortu najbolji uslovi gajenja. Ali punktovi služe i za edukaciju kao i promociju jabuke“, objašnjava Miroslav Nikolić nakon jednonedeljnog boravka u Kini.

Dronovi tretiraju voćnjak

Kina ima svetski udeo u proizvodnji jabuke od 53 odsto. Interesantno je da su pozivnice za Svetski simpozijum o jabuci bile upućene uglednim stručnjacima iz sveta ali i državljanima Kine koji rade ili su se školovali u inostranim centrima i univerzitetima. Najpoznatija kineska sorta jabuke u svetu je Fudži. A kako kaže Nikolić ambicije proizvodnje jabuke u Kini su velike i vredno se radi u njihovom ostvarivanju.

Nove sorte pod šiframa

„Na Simpozijumu se čulo i o podizanju novih savremenih zasada jabuke u Kini uvozom knip sadnica iz Holandije i Italije. Ove godine naručeno je i veše od 100 miliona podloga koje će se koristiti u kalemljenju jabuka. Kao učesnici Simpozijuma bili smo u prilici i da degustiramo 25 različitih klonova, sorti i ukrštenih sorti koje su još uvek pod šiframa. S pozicije malog proizvođača, jer o poređenju nema govora, moj utisak je da je Kina izuzetno spremna za ozbiljan i agresivan ulazak na svetsko tržište„, kaže Nikolić.

U Kini se jabuke gaje u kooperacijama. Zahvaljujući kooperacijskoj proizvodnji jabuke se gaje i na malim parcelama površine 30 ari kao i na velikim plantažama površine 13.000 hektara. Zastupljen je i uzgoj organske jabuke na nadmorskoj visini preko 1.300 metara. U ovoj proizvodnji 80 odsto radova se izvodi ručno. Zasadi u organskoj proizvodnji iako stari preko 20 godina imaju oko 90 odsto roda jabuke u prvoj klasi. Prinosi od 20 do 30 tona po hektaru u organskoj proizvodnji su daleko manji od onih u konvencionalnim zasadima jabuke. Kako bi postigli veće prinose i ostvarili veoma ambiciozne planove u strategiji o proizvodnji su uključeni i struka, praksa i država s jednakom posvešćenošću.

Stotine studenata na terenu

Ono što nama definitivno najviše nedostaje su znanje i jedna vrsta standardizacije koju smo nekada imali. Posebno me je fasciniralo da su u radu na terenu osim profesora i stručnjaka, učestvovale i stotine studenata agronomskih fakulteta. Studenti su neverovatno posvećeni i odgovorni prema svom poslu, a sve u cilju da ostvare što bolji rezultat„, kaže Miroslav Nikolić koji na svom imanju gaji jabuku i nektarinu na pet hektara po principima savremene tehnologije proizvodnje.

jabuka-kao-poklon
Jabuka kao poklon

Jabuku proglasili nacionalnim poklonom

Kako bi brže stigli do cilja, u Kini je na državnom nivou jabuka proglašena za nacionalni poklon. U skoro svakoj prilici jabuke se poklanjaju u dizajniranim kartonskim ili drvenim kutijama u kojima su po dva, četiri, šest ili 12 plodova. Jabuka u Kini se poklanja stranim državnicima, gostima, pa i na svadbama, a za svaku priliku osmislili su i prigodne posvete.

Foto: FB Gruža Agrar

Preuzeto:  www.agroklub.rs

 

Leave a Reply