SRPSKO SELO: Struju ne plaćaju, „dobijaju“ od Boga džabe!

posted in: Poljomarket | 0

solarna-kuca

Kuća Božimira (65) i Stane Milosavljević (61) u Drenovi, sagrađena pre više od 200 godina, starija od oba srpska ustanka, elektrificirana je – solarnom energijom! I to zato što zbog komšijskih nesuglasica i peripetija sa Elektrodistribucijom Milosavljevići nisu mogli da dobiju struju.

Jedini je to dom, koliko se dosad zna, na celom ovom zabačenom seoskom području u kojem svi kućni aparati lepo i pouzdano rade na solarnu energiju.

– Gle, kako nam zahvaljujući suncu fino rade zamrzivač, električni šporet, frižider, televizor, sva kućna i dvorišna rasveta! Struja ima uobičajenu snagu od 220 volti, baš kao da je iz elektromreže – pokazuje nam Božimir.

Ponosito, više od dva veka, kuća spomenik srpske istorije i demografije, stoji na visoravni Drenovačko Osoje od 1.200 metara nadmorske visine. Odavde se, u danima bez izmaglice, kao i za vreme našeg obilaska, vidi skoro pola Srbije!

Sve do pre nekoliko meseci, iako nalik na raj zemaljski, ovo je bila teška nedođija, dok za potrebe gradnje deonice auto-puta na Koridoru 11, nije prosečen i utaban zemljani put do ovih visoravni i brda. Božimir je sam iskopao prilazni sokak od tog novog „glavnog“ puta.

RETKOST

Kuća Milosavljevića retka je u celom takovsko-rudničkom kraju, između ostalog, i zbog specifičnog stila gradnje. Ali, nadležni je zasad, ipak, nisu uvrstili u republički spisak zaštićenih kulturno-istorijskih dobara.

– Prema našem porodičnom kao i predanju ovog kraja, kuća je zaista mnogo starija od dva veka. Kuća se srećom očuvala kroz sva zla, antisrpska vremena. Upravo u njoj rodile su se sve naše predačke generacije, na kraju moj otac Mileta, brat Milan i ja – objašnjava Božimir.

Da bude još zanimljivije, ova kuća je 40 godina bila gotovo napuštena, zbog porodičnih razloga, ali surova privatizacija je promenila sudbinu Milosavljevića i pre osam godina vratila ih u Drenovu.

– Vratili smo se supruga Stana i ja kad smo oboje, gotovo u isti čas, dobili otkaz u PIK „Takovo“, kao tehnološki višak posle prodaje kombinata. Sada uzgajamo stado ovaca, obrađujemo nešto njiva, bašte, negujemo starinske zasade voća – nastavlja Božimir, dok uz panele koji sunčevu energiju odlično pretvaraju u električnu, sasvim mirno šetaju ovce.

Kad su se Stana i Božimir vratili na starinsko imanje, zamolili su Elektrodistribuciju da im uvede struju, naravno o porodičnom trošku.

– EDS nam 2013. uredno izdaje rešenje broj 16-504 za priključak na elektromrežu, ali nastaje spor oko trase kojom je trebalo da se postave bandere. Jedan dalji komšija je osporio tu trasu, pa joj EDS menja pravac, iako je trebalo da samo mi da platimo sve troškove, ukupno 236.694 dinara. Mučnu situaciju prelomio je naš sin Dragan (38) i rešio da u kuću uvedemo solarnu energiju, da se više ne mučimo ni sa komšijom ni sa EDS – priča zadovoljno Božimir. – Rečeno, učinjeno. Prvih dana decembra 2013. Sunce i Bog nas obasjaše. Sve ove solarne i druge uređaje, platili smo ukupno 1.200 evra, a instalirao ih je, zakonito po atestu, elektroinženjer Ivan Milosavljević iz Gornjeg Milanovca – nastavlja Božimir.

Ovih zimskih a sunčanih dana, starinska kuća na Drenovačkom Osoju često je stecište znatiželjnika iz susednih sela. Svi bi vrlo rado da ih Sunce greje i obasjava u kućama!

– Ovo nije investicija, nego dar sa neba! – uvereni su Radojko Solujić, slikar rodom sa obližnjeg Galiča i ostali posetioci, dok kilometrima oko kuće nema nijedne bandere.

ZA RAČUN “DUŽNI“ BOGU

Ništa mi, Milosavljevići, što se tiče potrošnje struje u ovoj starinskoj kući, nemamo sa EDS. Struju nam daje sunce i to džabe, ako nisu sunčani dani ovi paneli i akumulatori je čuvaju za rezervu. „Račun“ može da nam ispostavi jedino Svevišnji Bog, eto, da se malo i našalimo, ali je u stvari tako – veselo pričaju Božimir i sin Dragan.

(Večernje novosti)

 

Leave a Reply