SOLARNO SUŠENJE VOĆA – URADI SAM

posted in: Poljomarket | 0

Zašto bi ste kupovali preskupo sušeno voće zimi, kada ga možete sami sušiti leti kada je najeftinije! Sušenje voća je čitava nauka! Fizika i tehnika solarne energetike + tehnologija proizvodnje hrane… Za vas smo pripremili mudrost u maloj porciji.

 

MALO OKO TEMPERATURA SUŠENJA

Studije pokazuju da je recimo potrebno 5 puta više vremena da se ista hrana osuši na 40°C i na 80°C.

Model koji vam predstavljamo može da razvije 93°C, naravno ako ga napravite sa svim iznetim preporukama.

Za voće se savetuje od 38°C do  55°C. Temperature preko 65°C kod nekog voća mogu da izazovu karamelizaciju šećera pa se ne preporučuju.

Grašak i semenke 45°C.

Meso se suši na 65°C. Riba na 55°C.

Lekovite biljke na 38°C.

 

 SUŠARA

Takođe ostavili smo vam dve opcije za izgradnju mini solarne sušare – veoma jeftinu i umerenu…

Ako se hrana suši direktno na suncu – gubi ukus i boju…dakle definitivno se ne suši tako. Hrana se suši u tami izložena strujanju vrelog vazduha… Praktično treba da imate jednu kutiju sa puno fijokica, koje su zapravo ram od drvenih letvica na kojima je razapeta metalna mrežica za komarce. Mrežica ne sme biti plastična jer će se otopiti i puštati otrove. Kutija od šper ploče ima vratanca, veoma bitne vetilacione otvore, koje možete da zatvarate i otvarate manje ili više, kliznim vratancima. U početku je bitno da je strujanje vazduha veliko dakle otvoreni su maksimalno svi prozorčići, a kasnije sve manje… pa i polako zatvaramo. Krović služi da sve to ne kisne….Drugi deo solarne sušare možete videti na drugoj slici ispod…

 


solar-dehydrator1

 

Praktično je to fioka na koju je montirano staklo odozgo. U njenoj sredini su koso postavljene metalne mrežice za komarce ofarbane u crno,  njih 3 do 6, koje su razapete na istom ramu i postavljene su ukoso kao na slici…To je prema merenjima dobitna kombinacija za upijanje sunčeve energije..verovali ili ne!

food-dehydrator

Dno fijoke i bočne stranice moraju biti izolovane stiroporom. Sa donje strane ulazi hladan vazduh i te rupe pokriva mrežica da ne ulaze insekti. Kontra strana od ove, gornja je spojena na kulu sa krovićem…kako…recimo jednom cevi ili direktno zakovana…sa poentom da zagrejan vazduh iz fioke ide u toranj sa krovićem.

 

Crni papir nije srećna opcija. Pazite se otrova koje ispušta kad se ugreje. Crne farbe se ne savetuju takođe. Nađite neotrovne boje!

Da bi ste dobili dodatno sunce, koristite reflektore od folije koji usmeravaju sunce ka sredini….dobićete ako su pravilno usmereni, ne malih dodatnih 8 stepeni C.

 

PRIPREMANJE HRANE

 

  • Čistoća i higijena su izuzetno važni pri sušenju voća i povrća.
  • Da bi ste smanjili rizik od kontaminacije hrane, svaka osoba koja se ne oseća dobro, ima stomačne tegobe, proliv ili otvorene rane, MORA BITI ISKLJUČENA iz procesa pripremanja hrane.
  • Delovi voća ili povrća koji na sebi imaju buđ moraju biti odstranjeni i ne smeju se upotrebljavati.

 

Blanširanje

Pre sušenja, potrebno je svo povrće blanširati na vreloj pari, kako bi se ubili enzimi u njemu. Ubijanjem enzima zadržavaju se neki hranljivi sastojci koji bi inače bili izgubljeni usled dejstva enzima. Ako ne izblanširate dovoljno vremenom će povrće gubiti kvalitet. Voće može i ne morate blanširati na pari. Blanšira se tako što voda provri, a iznad na pari se u cediljci koja se odozgo poklopi, drži povrće. Dakle ne kuva se! Znaćete da je gotovo kada je centar povrćke koju ste presekli mekši nego kad je ne blanširan.

Kada izblanširate jednu turu stavite je na suvu kuhinjsku krpu da se ocedi pa prekrijte drugom krpom da se ne hladi.

Ljuštenje

·         Izuzetno je bitna higijena u ovome delu.

·         Ovaj deo posla se ne obavlja tamo gde su prane sirove biljke – kako ne bi došlo do kontakta sa sporama buđi.

·         Sva radna površina i noževi trebaju biti izuzetno oprana.

·          Operater treba oprati ruke sapunom bez mirisa.

·         Ljuštenje se obavlja tako da se skine što manje mesnatog dela biljke.

·         Otpatci od ljuštenja se zakopavaju u saksije ili u baštu. Ne bacaju se u kantu jer preko polovina gradskog otpada bi mogla da se kompostira. Ne baca se u wc jer to sprečava prečišćavanje otpadnih voda.

 

 Debljina seckanih kolutića

·         Potrebna debljina kolutića voća i povrća zavisi od vrste biljke.

·         Deblji komadići se sporije suše.

·         Deblji komadići se ne osiše dovoljno i znaju da potrule posle nekoga vremena.

·         Tanji komadići se lepe za mrežicu i nemogu se odvojiti od nje.

·         Ljudi ne vole različite veličine i debljine…

 

Punjenje

·         Ništa ne sme da zaklanja i pravi senku solarnoj sušari. Predvidite kretanje sunca, kako vas senka ne bi iznenadila.

·         Ako duva vetar postavite sušaru tako da je donji ulaz okrenut kontra od vetra. Tako neće ulaziti prašina, niti će produvavati sušaru iznutra hladeći je prekomerno.

·         Pre ubacivanja nove ture pripremite čistu pamučnu krpu.

·         Vratanca sušare se ne smeju bespotrebo otvarati i zatvarajte ih trenutno!

·          Kada sa mrežice poskidate voće, operite je vrelom vodom jer zapušena mrežica smanjuje protok sušenja. Obrišite je krpom i vratite u sušaru.

·         Tokom sušenja vratanca se NE smeju otvarati.

 

 

Izvor static.elitesecurity.org

Leave a Reply