Servisiranje traktora

posted in: Photos | 0

 

 

Servisiranje traktora jeste redovna potreba sa kojima se susreću učesnici u poljoprivrednoj proizvodnji.
Navodimo određene smernice kojih se treba pridržavati vezano za servisiranje traktora, a u kratkim crtama se mogu predstaviti:

– Rashladni sistem na traktoru radi pod velikim pritiskom koji se reguliše sa zatvaračem ekspanzione posude. Opasno je ukloniti zatvarač kada je sistem vruć.
– Uvek prvo okrenuti zatvarač polako do prvog zuba i pustiti da se višak pritiska ispusti pa tek onda otvoriti zatvarač. Nikada ne uklanjati zatvarač sa vrha hladnjaka dok se zatvarač sa ekspanzione posude ne ukloni.
– Zabranjeno je pušenje i izlaganje otvorenom plamenu dok se toči gorivo.
– Održavati traktor i opremu, parcijalnu kočnicu i sistem upravljanja u ispravnom stanju radi sigurnosti i zakonskih odredbi za upravljanje u saobraćaju.
– Da bi sprečili požar ili ekspoloziju, držati otvoren plamen dalje od akumulatora i opreme za startovanje po hladom vremenu. Da bi se sprečilo varničenje i potencijalna eksplozija akumulatora za prespajanje sa drugim akumulatorom koristiti odgovarajuće kablove.

– Ne servisirati rashladni sistem kabine bez odgovarajuće opreme, budući da sadrži gasove koji su potencijalno opasni za ljude i okolinu.
– Obavezno zaustaviti motor pre preduzimanja bilo kog posla oko održavanja.
– Ulja i goriva u sistemima su pod velikim pritiskom. Curenje iz sistema može prodreti u kožu i izazvati ozbiljne povrede.
– Nekvalifikovane osobe nesmeju skidati, rastavljati ili pokušavati da podešavaju pumpe, injektore, brizgaljke ili bilo koje druge delove sistema hidraulike i goriva. Nepraćenje upustva  za rad može izazvati ozbiljne povrede.
– Ne koristiti vašu ruku da bi proverili da li ima curenja. Koristiti za to parče kartona ili nešto slično.
– Zaustaviti motor i otpustite pritisak pre povezivanja ili raskačivanja vodova hidraulike.

 

 

– Dotegnuti sve spojeve hidrauličnog sistema pre startovanja motora i stavljanja sistema pod radni pritisak. – Dugo izlaganje kože tečnostima u sistemima traktora može izazvati rak kože. Koristiti zaštitne rukavice i prati ruke. – Pravilno odlagati i skadištiti sve tečnosti zamenjene iz traktora. – Točkovi traktora su teški – pažljivo rukovati sa njima prilikom izmene i skladištenja da bi se izbegle povrede.

izvor: poljosfera.rs

Leave a Reply