Savremenim zasadima kupina oživljavaju sela

posted in: Poljomarket | 0

Broj plantaža kupina u kuršumlijskim selima je sve veći pa pojedina sela koja su bila gotovo bez stanovnika polako oživljavaju, a broj siromašnih se smanjuje„, rekao je saradnik za poljoprivredu opštine Kuršumlija Jovica Đinović.

uzgoj-kupina

Bespovratna sredstva za oživljavanje agrara

Već četvrtu godinu za redom, opština Kuršumlija izdvaja sredstva za oživljavanje poljoprivredne proizvodnje. Prethodnih godina je izdvojeno 15 miliona dinara a ove godine registrovanim gazdinstvima će biti podeljeno 20 miliona dinara„, istakao je Đinović. Precizirao je da su u pitanju bespovratna namenska sredstva za podizanje novih zasada, kupovine sistema za zalivanje, poljoprivredne mehanizacije i stočarstva.

Umesto zakorovljene zemlje, savremeni zasadi kupine

Prema njegovim rečima velike površine plodne zemlje pored reka Kosanice i Toplice u potpunosti su bile zakorovljene, ali su od pre četiri godine na oko 500 hektara podignute plantaže kupina po najsavremenijim standardima. Prema Đinovićevim rečima opština na sve načine pomaže poljoprivrednicima, ali i mladim ljudima koji žele da se vrate na selo, kako bi sela oživela a broj siromašnih bio smanjen. Sada je Kuršumlija po proizvodnji kupine vodeća u Srbiji. „Desilo se naglo oživljavanje sela, ne samo Žuča, već i drugih sela, ali Žuč prednjači. U tom selu ima mnogo mladih ljudi koji su se odlučili da se bave poljoprivredom. Podignuta je jedna hladnjača za otkup voća a nakupci se bukvalno bore za otkup. Prednost je i u organskoj proizvodnji voća„, kazao je Đinović.

Cilj je proširiti organsku proizvodnju voća

Predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić kazao je da se sređuju putevi prema planinskim selima kako bi se meštanima obezbedila infrastruktura i olakšao život na selu. „Pored toga što se prave novi putevi i popravljaju stari, obezbeđen je i grebani asfalt, kako bi do pojedinih sela asfaltirali puteve. Cilj nam je da naša sela potpuno ožive i da Kuršumlija, pored turizma, postane prepoznatljiva i po organskoj proizvodnjivoća„, kazao je Vidić.

Foto:bigstockphotos.com;lukeluke

Izvor: beta.rs

Leave a Reply