Priprema mehanizacije za zimu

posted in: Poljomarket | 0

tractor

Nakon završene sezone poljoprivrednih radova potrebno je na neki način odužiti se poljoprivrednim mašinama koje su vredno radile tokom sezone.

Ipak završetak sezone se još ne nazire, ali o pripremi poljoprivredne tehnike za zimski period treba razmišljati na vreme. Razlog za produžetak sezone jesu nepovoljni vremenski uslovi koji poslednjih dana ne idu na ruku poljoprivrednicima. U Sremu radovi u polju nisu završeni. Berba kukuruza je pri kraju, a pšenicom je posejano 15 osto manje površina u odnosu na prošlu godinu. Poljoprivredna mehanizacija je još u pogonu kod većine poljoprivrednika.

Mehanizaciju najpre potrebno dobro oprati

Pogonske i priključne poljoprivredne mašine pred zimu je potrebno detaljno oprati od svih vidova nečistoća, osušiti ih i smestiti pod krov, kažu stručnjaci poljoprivredne tehnike.

Dobro i kvalitetno pripremljena mehanizacija za zimski period, kako ističe dipl. inž Milan Pupovac, direktor Poljoprivredne škole u Rumi, ima veliki značaj jer je važno da mehanizacija u proleće, pred početak radova bude ispravna i u dobrom stanju. To se prvenstveno odnosi na traktore.

Kod traktora je potrebno voditi računa o stanju više elemenata. Akumulator je potrebno skinuti sa traktora napuniti i odložiti, najbolje u neki podrum ili neko drugo toplo mesto. Preko zime je potrebno izvršiti proveru nivoa elektrolita i po potrebi izvršiti dopunjavanje akumulatora”, kaže Pupovac.

U rashladni sistem traktora treba naliti antifriz. Pre početka mrazeva potrebno je izmeriti do koje temperature izdržava rashladna tečnost, a da ne dolazi do pojave smrzavanja, ističe Pupovac. „Snagu antifriza će svaki poljoprivredni proizvođač podesiti spram proseka zimske najniže temperature. Ukoliko se u rashladnom sistemu traktora ne nalazi antifriz nego obična voda potrebno ju je pre prvih mrazeva ispustiti. Posebno treba obratiti pažnju da nije ostalo vode u vodenoj pumpi, podseća poljoprivrednike Milan Pupovac..

Rezervoar goriva je potrebno držati preko zime punim kako bi se sprečilo korodiranje unutrašnjosti. Motorno ulje i filter bi bilo poželjno promeniti i staviti novi filter pred zimski smeštaj. Treba obratiti pažnju i na neke druge faktore pred zimski period. „Ukoliko se traktor tokom zimskog perioda neće pomerati u dužem periodu s mesta, a ukoliko postoji mogućnost najbolje ga je podići na klocne tako da gume ne trpe konstantan pritisak na jednom mestu. Ako to nije moguće uraditi onda traktor treba povremeno pomeriti napred-nazad. Pred zimski smeštaj potrebno je izvršiti i podmazivanje svih predviđenih mesta„, savetuje Pupovac.

Priključne mašine

Priključne mašine i transportna sredstava takođe je potrebno detaljno oprati, osušiti i smestiti pod krov. Na priključnim mašinama za obradu zemljišta u eksploataciji se skida površinski zaštitni sloj na radnim organima. Stoga je na njima, (plužna daska, crtalo, motike i drugo) izvršiti premazivanje tovatnom mašću, uljem ili naneti tanki sloj farbe preko navedenih površina.

 

Preuzeto: www.agroklub.rs

Leave a Reply