Prijavite se, država plaća od 50 pa do 75 odsto sredstava uloženih u nabavku mehanizacije

posted in: Poljomarket | 0

Poljoprivrednici će već u martu moći da se prijave na konkurse za subvencije i bespovratna sredstva koja dodeljuje Ministarstvo poljoprivrede.

“Povećali smo iznos sredstava namenjenim za podršku poljoprivrednicima, kako bismo im povećali efikasnost, a samim tim i u džepovima poljoprivrednika ostavili veću zaradu”, rekao je Nedimović. – Samo za subvencije u oblasti nabavke mehanizacije, na primer, imamo pet puta više novca nego lani, tako da će poljoprivrednici moći da dobiju povraćaj od 50 pa do 75 odsto sredstava uloženih u nabavku mehanizacije, pre svega traktora do 100 kilovata.

Nabavka mehanizacije, kako je rekao ministar Nedimović, finansiraće se po predračunu, odnosno, poljoprivredniku će subvencija biti odobravana na osnovu predračuna, a novac će mu biti isplaćivan kada investiciju realizuje.

“I kod finansiranja objekata za skladištenje i preradu, takođe imamo sličan sistem“, rekao je Nedimović, prenose Večernje novosti. – Za njih planiramo da isplaćujemo subvencije kada radovi na novim objektima budu privedeni kraju.

Nedimović se osvrnuo i na odredbe Sporazuma o pridruživanju EU, koji podrazumevaju da se strancima odobri kupovina poljoprivrednog zemljišta u našoj zemlji.

“Mislim da kupovine u dogledno vreme, bar dok ne završimo restituciju, neće biti, jer ne možemo stranim kupcima da garantujemo pravnu sigurnost”, istakao je Nedimović. – Zalažemo se i za to da u novim propisima o zemljištu, u slučaju da ga kupuju pravna lica, bude uneta i odredba o tome koliko moraju da posluju u našoj zemlji, pre kupovine…

Leave a Reply

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.