Pogledajte ispod haube – isplati se!

posted in: Poljomarket | 0

servis traktora

Pre kupovine polovnog traktora preporučuje se da se traktor dobro pogleda i da se uradi probna vožnja.

Novo ili polovno? Ovo pitanje se neizbežno postavlja prilikom kupovine traktora. Da bi dugo uživali u polovnjaku proverite temeljno stanje te mašine. Polovni traktori mogu da budu jeftina alternativa novim traktorima.U prilog polovnom traktoru ide niža kupovna cena. Kod opremljenosti se u zavisnosti od situaciji moraju napraviti određeni kompromisi, a potreba za popravkom i servisiranjem dodatno povećavaju troškove polovnjaka u odnosu na novi traktor.

Snaga traktora i održavanje motora

Kod kupovine je potrebno odabrati adekvatnu snagu motora. Motor kao pokretač traktora je jedna od najbitnijih komponenti. Optička kontrola motora ne obuhvata samo traženje mesta gde curi ulje, nego i ispitivanje pokvarenih ili oštećenih lamella kod hladnjaka, kao i provera filtera. Upadljivi zvuci i šuštenje motora, naročito prilikom ubrzanja traktora ili opterećenja, ne bi smeli da se pojave prilikom testiranja vozila. Prilikom paljenja traktora se može odmah proveriti startno ponašanje motora. Ako Vam je ponuđeno merenje učinka kardana, iskoristite tu mogućnost. Učinak kardana bi trebalo da bude oko 10-15% (u zavisnosti od norme merenja učinka motora) ispod navedene snage motora.

Menjač prikladan za primenu traktora

Ako se traktor koristi samo za manevrisanje prikolice, sasvim je dovoljan običan manuelni menjač. Ako se izvode specijalni radovi koji zahtevaju fino prilagođavanje brzine, onda je bestepeni kontinualni menjač pravi izbor. Kod manuelnih menjača je bitno da postoji što ravnomernije raspoređivanje radnih brzina od 4 do 12 km/h.  Menjač treba da bude lak za rukovanje i ručka treba da pliva u prostoru. Ako prilikom probne vožnje nastanu sumnjivi zvuci kod menjanja brzina, to može da bude naznaka problema sa menjačem, posebno kod sinhronizacija. Kuplung se najbolje da proveriti vožnjom u nekoj srednjoj brzini. Ako kuplung legne, sve je u redu, a ako šlajfuje duže vreme kod menjanja brzina, njegov vek trajanja je istekao.

Snaga podizne konzole

Podizna konzola treba da ima dovoljno snage da podigne sve uređaje za setvu. Troprazni plug sa težinom od 800 do 1200kg zahteva konstantnu podiznu snagu od 1800 do 2400 daN.
Neophodno je razmisliti da li je potrebna prednja podizna konzola sa kardanom za prednje setvene uređaje ili čak prednji utovarivač.

Zatečeno stanje i istorija održavanja

Prvi utisak najčešće otkriva mnogo o istoriji traktora. Ako su primetna ulubljenja ili rđa na karoseriji, kao i curenje ulja na više mesta, to je znak upozorenja. Ako je prvi utisak pozitivan, potrebno je preciznije proveriti najbitnije komponente polovnog traktora.

Radni sati

Prilikom kupovine polovnog traktora se postavlja pitanje koliko će ga često koristiti novi vlasnik. Ako se koristi privremeno, u obzir može doći i traktor sa puno radnih sati. U suprotnom je preporučljivo tražiti model sa malo radnih sati, npr. mašinu za demonstraciju. Sa rastućim brojem radnih sati se povećava i verovatnoća budućih popravki. Za traktor koji je prešao vek trajanja, za koji se često navodi 10.000 radnih sati, popravke mogu koštati od 50 do 70% vrednosti nove mašine.

Rezervni delovi i servis

Ako se traži često prodavani model polovnog traktora, ne treba očekivati problema sa raspoloživošću rezervnih delova. Kod egzotičnih modela, čiju je proizvodnju možda obustavio proizvođač, kupcu se preporučuje da unapred proveri raspoloživost rezervnih delova i servisera tih traktora.

Stari prospekti i izveštaji o testiranju

Stari prospekti ili upustva za korišćenje poslužiće kao informacije o traktoru. Pored publikacija proizvođača pomoćiće i nezavisni izveštaji o testiranju.

Ako traktorske gume imaju nejednaku istrošenost, preporučuje se provera trapa.

izvor: ekspertmagazin.rs

Leave a Reply