Pančevac projektuje električni traktor

posted in: Poljomarket | 0
2_4
„Ova startap ideja može biti zanimljiva za proizvođače organske hrane koji imaju strog standarde u primeni sredstava koji su potencijalni zagađivači.“

Srpski startup tim, koji posluje u sklopu BITF inkubatora Beograd, plasirao se u polufinale takmičenja GIST Tech-I sa startup idejom „Idvorsky Electric Tractor“, gde će imati šansu da se putem globalnog online glasanja plasira u finale. Ukoliko budu ušli u finale takmičenja, biće u prilici da se uz mentorstvo i edukativne sadržaje bore za početni kapital na završnici takmičenja koje se održava u okviru globalnog samita preduzetnika 2016 GES (2016 Global Entrepreneurship Summit), čiji će domaćini biti Univerzitet Stanford i predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama. Jedan od članova ovog tima je i Pančevac, inženjer elektrothenike Ivan Jovanov, koji nam je ispričao kako je ideja nastala, ko se sve nalazi u timu i kako mogu sugrađani da pomognu u borbi za mesto u finalu.

Startup tim elektroinžinjera „Idvorsky Electric Tractor” biće jedini tim na takmičenju GIST Tech – I (SAD) koji koji će predstavljati Srbiju. Online glasanje za 30 finalista je počelo 1. aprila i trajaće do 1. maja, kako napredujete za sad?

– Za sada smo veoma zadovoljni. Kada smo saznali da smo se plasirali u polufinale inače prilično jakog takmičenja, počeli smo intenzivno da razmišljamo o načinu promovisanja ideje u javnosti i načina kako doći do neophodnih glasova koji nas mogu poslati u finale. Prikupljanje glasova i samo polufinale je osmišljeno kao marketing test polu-finalista sa ciljem da se na najpozitivniji način promovišu samo takmičenje i ideje. Broj glasova je važan ali ne mora biti odlučujući za ulazak u finale. Važno je na koji način timovi umeju da predstave svoje ideje i sposobnost da zainteresuju ljude svojom naučno-tehnološkom inovacijom tako da oni zaista požele da ih podrže ukoliko im se ideja učini smisleno. Strategija naše kampanje je podrazumevala da se prvo obratimo za pomoć ljudima preko društvenih mreža bez ikakvih elemenata senzacionalnima u onome šta predlažemo i dokle nas je to za sada dovelo. Hteli smo iskrenu reakciju na samu ideju o električnom traktoru. Na naše veliko zadovoljstvo nije trebalo puno vremena da se spontano desi eksplozija pozitivnih reakcija. Čak su i javne ličnosti počele da nas podržavaju gde je u prvi red stao Rambo Amadeus. Potom su počeli pozivi raznih novinskih i TV redakcija i šira medijska pažnju koja nam je od početka bila neophodna ali koju smo hteli pošteno da zaradimo. Rezultat svega pokazuje prvi presek glasova koji kaže da smo na odličnoj 10. poziciji od 102 ekipe, što naravno ne mora ništa da znači do kraja kada će se uzimati u obzir i glasovi ali i ceo utisak koji ekipa ostavlja u ovom segmentu.

Zašto baš naziv „Idvorsky Electric Tractor”?

– Idvorsky je bilo srednje ime Mihajla Pupina koje je sebi pridodao po odlasku u Ameriku kako bi ga podsećalo na svoje poreklo i svoje rodno selo, Idvor. Nije potrebo ponavljati koliko nas je sam Pupin zadužio svojim delima i materijalnom i nematerijalnom zaostavštinom. Kao studenti elektrotehnike smo organizovali akcije i prikupljali sredstva za Muzej Nikole Tesle. Sada smo malo hteli da se simbolično odužimo i Pupinu. Nekako, sve se poklopilo u tom imenu „Idvorsky“ i tradicija srpskog sela i poljoprivrede, američka veza sa takičenjem a povrh svega sam Pupin i njegovo bavljenje „elektrikom“.

Vaša ideja je električni traktor. Kakve prednosti ovaj izum ima odnosu na tradicionalne mašine?

– Naš električni traktor je zamišljen na realnim tehničkim osnovama a uz primenu novih tehnologija bi definitivno imao komercijalnu perspektivu. Takav traktor bi bio u mogućnosti da obavlja sve funkcije kao i standardni traktori manje i srednje kategorije snage uz nekoliko bitnih prednosti. Prvo, troškovi korišćenja i održavanja takve mašine bi se značajno smanjili. Električno punjenje bi bilo jeftinije više od 10 puta nego pun rezervoar dizela. Zatim tu su ekološke strane električnog traktora koji ne bi neposredno zagađivao vazduh i zemljište koje obrađuje. Ovo bi recimo, posebno bilo zanimljivo za proizvođače organske hrane koji imaju strog standarde u primeni sredstava koji su potencijalni zagađivači. Dakle više ne bismo imali oblake dima oko električnih traktora niti buku koja bi gotovo iščezla, već elegantnu mašinu bez nauljenih delova i komplikovanih mehaničkih sklopova.

Ko se sve nalazi u timu? I koliko dugo razvijate ovu ideju?

– Istina je da smo mi na neki način na samom početku koji bi na kraju trnovitog puta imao za cilj bilo koji vid proizvodnje električnog traktora ili sistema električnog pogona. Ideju smo krenuli da razvijamo krajem 2015. godine kada je iskrsla prijava za GIST Tech – I takmičenje. Učinilo nam se kao dobro mogućnost da prateći propozicije takmičenja fokusiramo napore na uobličavanje ideje i napravimo sve ključne okvire koji bi jedan ovakav startap trebalo da ima. Inače tim za sada čine elektroinženjeri dr Nikola Popov, Dalibor Marković i moja malenkost.

Čime se inače bave članovi tima?

– Nas troje smo inače prijatelji još iz fakultetskih dana. Po završetku studija Nikola se posvetio univerzitetskoj karijeri dok smo Dalibor i ja počeli da se bavimo biznisom u struci. Na taj način smo lepo sklopili dosadašnja radna iskustva pa zajedno umemo da projektujemo i konstruišemo proizvode ali i organizujemo, promovišemo, prodamo i sve ono što je danas potrebno jednom održivom biznisu.

Kakva je procedura takmičenja i kako mogu naši čitaoci da pomognu?

– Sve do prvog maja svako ko želi da nas podrži može jednom dnevno, iznova, da glasa putem sajta http://www.gistnetwork.org/content/tech-i-semi-finalists-votingNeophodno je da se samo prvi put izvrši kratka registracija. Na našem web sajtuhttp://idvorsky-electric.com/ se mogu naći sva potrebna uputstva kako se glasa kao i više o samoj ideji Idvorsky električnog traktora. Pozivamo sve da pogledaju i druge ideje ali da nas ipak malo favorizuju.

Kakva su vaša očekivanja?

– Naravno očekujemo odlazak na finale. Budući da se finale ove godine održava u sklopu globalnog samita preduzetnika na Univerzitetu Stanford, pod pokroviteljstvom američkog predsednika Baraka Obame, bila bi nam velika čast da odemo i predstavimo ideju o električnom traktoru ali i našu zemlju kao jedini učesnici iz Srbije. Međutim, sve da se to i ne dogodi pokušaćemo da istrajemo u naporima i da u što kraćem roku od naše ideje prvo napravimo prototip električnog traktora. Za to će nam biti potrebno mnogo rada, truda, znoja i sreće ali spremno čekamo sve predstojeće izazove. Iza svega ovoga stoji motiv da se bavimo lepim, kreativnim i korisnim poslom a da uz svoje zadovoljstvo ponudimo i društvu dodatnu vrednost. Smatramo da danas svaki napori ovog tipa već čine uspeh.

Leave a Reply