Oznake na gumama

posted in: Photos | 0

Svaka guma na svom bočnom zidu sadrži oznaku poput one na slici ispod. Ova oznaka je najvažniji parametar prilikom izbora odgovarajuće gume za vaš automobil. U nastavku dajemo opise i značenja svih oznaka koje se oznake mogu naći na auto gumama.
Osnovne oznake

Oznacavanje guma – primer:

oznacavanje guma

Primer: 205/55R16 91V
Simbol    Značenje
205     Širina gume (gazeće površine – protektora) u milimetrima.
55     Profil gume (serija) – odnos između visine bočnog zida i širine gazeće površine (protektora) izražen u procentima. U ovom slučaju, visina je 55% širine gume.
R     Označava radijalnu konstrukciju.
16     Prečnik felne (u inčima – colima).
91     Indeks nosivosti, koji definiše maksimalno opterećenje koje se može pročitati iz tabela nosivosti. U ovom slučaju broj 91 znači da ova guma može izdržati maksimalnih 615kg opterećenja.
V     Simbol brzine. Slovna oznaka koja označava maksimalnu brzina koju guma može izdržati pri dozvoljenom opterećenju, u ovom slučaju 240km/h. Simboli brzine sa maksimalnim brzinama nalaze se u tabeli simbola brzine. Gume sa većim brzinskim simbolom su skuplje, jer imaju posebnu konstrukciju koja im dozvoljava da postignu veću brzinu i bolje upravljanje.
Dodatne oznake
Simbol    Značenje
RF     (Reinforced) Ojačana guma
XL     (Extra Load) Guma za veća opterećenja
RFT, ROF     Run-Flat ili Run-On-Flat je posebna konstrukcija gume koja omogućava nastavak vožnje i kada se guma probuši. Vožnja se može nastaviti smanjenom brzinom (do 90 km/h) i samo do prvog vulkanizera (do 160 km).
DOT     Datum proizvodnje. Na primer: DOT 1014 = proizvedeno u 10. nedelji 2014. godine. Prilikom kupovine obratite pažnju na ovaj podatak. Za više detalja pogledajte članak o starosti gume .
M+S     (Mud + Snow – za blato i sneg) Na zimskim i all season gumama. Na all season gumama označava da se guma može koristiti i kao zimska guma.
TL     (Tubeless) Gume koje nemaju unutrašnju gumu. Sve savremene auto gume su ovog tipa.
TT     (Tube Type) Gume sa unutrašnjom gumom
TWI     (Tread Wear Indicator) Indikator istrošenosti gume – ukazuje kada je gumu potrebno zameniti
C     Gume za laka teretna vozila (kombi) npr. 185 R14 C
E 10     Evropski homologacioni broj (broj označava zemlju homologacije).

Pored ovih, sreću se i sledeće oznake.
Simbol    Značenje
TUBELESS     Gume bez unutrašnje gume pumpane vazduhom pod pritiskom.
TREADWEAR     Treadwear je relativni indikator potrošnje gazećeg sloja gume koji pokazuje koliko će jedna guma (šara) trajati duže od druge pri istim uslovima korišćenja.
TRACTION     Označava sposobnost zaustavljanja na mokrom putu na pravoj liniji mereno u standardom kontrolisanim uslovima.
TEMPERATURE     Indikator temperature pokazuje koliko su gume otporne na porast temperature. „A“ je najviša, a „C“ najniža ocena.

Simbol brzine

Simbol brzine označava maksimalnu brzinu u km/h za koju je guma testirana. Nikada nemojte stavljati gumu sa nižim brzinskim simbolom od propisanog za vaš automobil.

simboli brzine

Indeksi nosivosti

Indeks nosivosti definiše nosivost gume prema sledećoj tabeli. Ovo su maksimalne dozvoljene nosivosti za jednu gumu; za vozilo sa četiri gume ovaj broj treba pomnožiti sa četiri da bi se dobila ukupna nosivost.
indexi

Leave a Reply