On vraća u život stare poljoprivredne mašine

posted in: Poljomarket | 0

Mnogi Šumadinci već godinama kupuju stare poljoprivredne mašine od jednog čoveka iz okoline Kragujevca.

stari traktor

On je iskusan majstor koji ima više od trideset traktora i starih mašina koje je restaurirao uz pomoć sinova.

Šumadijski i pomoravski poljoprivrednici odlično znaju koliko znači imati traktor starije generacije. Oni su nezamenljivi, pouzdaniji, priča majstor Mirko Nikolić, koji stare poljoprivredne mašine vraća u život.

„Ja, na primer, volim da od ove stare kosačice da to sredim, da lepo bude u funkcji. Nije to da nemamo da se kupi sad, nego ipak je to nemačka stvar, i taj materijal. Na primer ovi nemački traktori, bilo koji, iz 50 – ih, ’48., svaki ima blokadu zadnjih točkova. Na bilo koju travu, poledicu on prosulja, a ovaj nece“, kaže majstor.

Za traktore Mirka Nikolića zainteresovani su i Nemci. Iako mu ta prodaja donosi finansijsku dobit Mirko često žali za prodatim traktorima.

„Ja te traktore sve volim. To su mi kao, kao ono…gledaj, kada ga ti uzmeš, pa ga uradiš i lepo čuvaš i ako ga prodam ovde kod nas u Srbiji, on opet može nekad da dođe kod mene ili kod nekog da ga ja vidim. A kada ode u Nemačku, meni je žao što je otišao tamo. Ne mogu da ga vidim posle“, priča Mirko.

Od majstorluka, koji je naučio od starijih zanatlija, Mirko Nikolić je napravio porodični posao. I sinovi sa uživanjem opravljaju traktore i poljoprivredne mašine.

„Kod nas stižu traktori, iz Morave su ih izvlačili i prodavali. Sva je mahovina izrasla iz njih. To te vuče da ga središ, da izgleda bolje. I ostane posle slika kao uspomena“, ističu Nenad i Dragan Nikolić.

 

 

Preuzeto :http://www.b92.net/biz/vesti/

Leave a Reply