Gume za terence i off-road vožnju

posted in: Poljomarket | 0

Na samom početku, hajde da napravimo jasnu razliku između on-road i off-road guma. On-road gume možemo da podelimo na: gume za vozila visokih performansi; gume za luksuzna vozila; gume za terence. Da vas ne bi zbunilo otkud on-road gume namenjene za terence, reći ćemo da se radi o pneumaticima koji obezbeđuju ugodnu on-road vožnju, ali sa njima možete da planirate i neku terensku avanturu.

Vratimo se na off-road gume, što je i tema našeg članka. Dakle, u čemu je glavna razlika i koje su njihove prednosti? Dok klasične gume 4×4 za on-road vožnju vode računa o vašoj udobnosti pri vožnji i namenjene su uglavnom za suv kolovoz, dotle off-road gume, zahvaljujući svom dizajnu i materijalu izrade, prilagođavaju se narazličitijim uslovima na drumu.

Sa terenskim vozilom i gumama namenjenim za razne terene, skoro bukvalno ćete „gaziti sve pred sobom“, a sve je to omogućeno zbog veoma otporne smeše od koje se prave i krute konstrukcije.

Rupe i neravne površine na putu nisu nikakva prepreka za ovakve pneumatike jer su im bočni zidovi kruti, a veoma je korisno znati da se ne savetuje upotreba ovih guma na normalnim putevima, pošto ćete trošiti više goriva zbog stvaranja trenja između asfalta i gume. Osim toga, off-road gume bi se na uobičajenim putevima brže istrošile jer je njihov pritisak na drum prilično jak, a usled propusta na svom gazećem sloju, znaju da budu dosta bučne.

Verovatno ste čuli za protektiranje guma, a ako imate nekih nedoumica zašto bi to bilo dobro za vas, evo kratkog objašnjenja. Naime, ako ste u dilemi, nove ili polovne gume, tada je najbolja odluka izbor protektiranih guma. Jasno je da se tokom vožnje troši gazeći sloj gume, pa je protektiranje proces kojim se „oživljava“ upravo taj sloj koji je istrošen ili oštećen i to tako što se zamenjuje novim.

Najbolja strana priče o protektiranim gumama je u tome što štedite novac i znate šta za isti dobijate. Kada uzimate obične polovne gume, niste sigurni šta ste zapravo dobili za cenu koju plaćate, a sasvim nove gume su možda i previše skupe jer ne planirate taj izdatak.

 

Protektirane gume se moraju proizvoditi prema najvišim evropskim standardima jer tako nalaže zakon, a to bi praktično značilo da proizvođači moraju da testiraju gume kojima je zamenjen gazeći sloj, pri identičnoj brzini i pod istim opterećenjem, kao i sasvim nove pneumatike.

Zahvaljujući procesu izrade, kao i testiranju, protektirane gume postižu iste performanse kao i nove, pri čemu su jednako sigurne i bezbedne za vožnju, a garancija na njih je i do jedne godine od momenta kupovine.

Šare na gumama za off-road vožnju posebno su prilagođene veoma teškim terenima, pa u tom smislu poseduju 4 uzdužna žleba koji služe za bolje odvođenje vode prilikom vožnje na mokroj površini, a takođe imaju i ojačane blokove. Gume su namenjene za sve vremenske uslove i korišćenje u toku cele godine.

Ako ste raspoloženi za adrenalinsku injekciju i uzbudljivu off-road vožnju, sa kvalitetnim gumama namenjenim za različite terene i uslove, imaćete apsolutnu slobodu kretanja, savladavaćete nove predele i njihove nepristupačne delove; probudićete svoj avanturistički duh, proći ćete stazama kojima niko nije prošao i osetićete ushićenje za volanom koje će vas stalno mamiti da neobuzdano nastavite napred.

Leave a Reply