Dobar TRIK da izbegnete smrzavanje vrata automobila na terenu (video)

posted in: Poljomarket | 0

Dobar trik tokom zime uvek je koristan.

off road
Niske temperature i te kako utiču na automobil, pa je neophodno da se posebno pripremi vozilo za najoštriju zimu, kako ne bi došlo do situacije da se zaledi brava i gumeni kederi na vratima. Kod vozača koji idu na teren ili lov u planinskim uslovima ovaj problem se veoma često javlja.

Zato je savet za vlasnike starijih automobila, odnosno onih koji nemaju daljinsko otključavanje, da premažu ključ, brave i kedere glicerinom ili čak običnim uljem.

Proverite i stanje antifriza i, ako je potrebno, zamenite ga. Svaki bolji auto-servis ima aparat za merenje koncentracije antifriza u automobilu, pa zato na vreme proverite koliko ga ima i u kakvom je stanju. Ukoliko temperatura spadne na minus 20 stepeni Celzijusa, obavezna je promena antifriza.
Nije na odmet prekontrolisati i tečnost za brisanje šoferšajbne, odnosno pobrinite se da sipate onu koja ne mrzne. Takođe, nije na odmet imati pri sebi i sprej sa podmazujućim i antikorozivnim svojstvima koji održava brave funkcionalnim.
Kako bi ceo automobil, pogotovo onaj stariji, perfektno radio, treba proveriti i stanje karburatora. Ukoliko je potrebno, zamenite svećice.
A kako se svuda po većim saobraćajnicama posipa so i rizla zbog snega, stručnjaci savetuju da redovno održavate i „higijenu“ automobila. Nije dovoljno samo oprati karoseriju vozila, već ga treba i temeljno oribati i sa donje strane jer su ovi delovi više izloženi dejstvu soli. Kako se zimi po putevima posipa i rizla, koja takođe može da ošteti neke delove u vozilu, jer kamenčići udaraju u donji deo automobila i postepeno oštećuju boju i zaštitu, neophodno je i zbog toga dobro oribati vozilo. U suprotnom, postoji mogućnost da se zbog nepažnje pojavi korozija.

Leave a Reply