Od makaza do traktora

posted in: Poljomarket | 0
Agrivalente u Bariju je jedna od značajnijih manifestacija u Italiji. Održava se pedeseti put, a ove godine na sajmu izlaze čak 40 fabrika koje se bave poljoprivrednom mehanizacijom. Svakako najznačajnije mesto i najveći štand je New Holland-ov, dok se SANO predstavio sa svoja tri nova modela traktora.
detalj sa štanda New Holland
Zanimljiv je i spoj koji je napravljen na ovoj manifestaciji. Pored poljoprivredne mehanizacije, na sajmu je zastupljena i oprema za vinogradarstvo, program za bašte i drugi sitni alati.
Karakteristično za sajam u Bariju je i to što se tokom sajma održavaju brojni sastanci takozvani „be to be“ sastanci, koji se ranije ugovaraju. Ove godine, Italijani su odredili kao prioritet bivše republike SFRJ, Tursku, Rusku Federaciju i Afriku.
detalj sa sajma u Bariju
Novina koja je ove godine predstavljena iz oblasti vinogradarstva su nove akumulatorske makaze, koje zahvaljujući senzorima obezbeđuju potpunu bezbednost u radu, i onemogućavaju nastanak oštećenja opreme. Imali smo prilike da se uverimo kako makaze lako i brzo seku drvo – lastare vinove loze. Međutim, ako biste pokušali da presečete nešto drugo, makaze bi zablokirale.
Isto to se dešava ako probate da presečete žicu. To je izuzetno značajno, jer ako imamo u vidu da se loza nalazi u redovima sa žicom oko kojih su lastari, ovakav sistem potpuno sprečava oštećenja makaza. Koliko je tehnologija rezidbe daleko otišla, sistem je tako podešen da neće raditi čak i ako ste u kontaktu sa drugom osobom. Recimo, stavite ruku na rame druge osobe, i makaze neće raditi!
Zanimljivo je i predstavljanje dronova i njihova uloga u savremenoj poljoprivredi. Oni su toliko dobili na značaju, da je čak počeo da izlazi časopis „Dron“.
Preuzeto: http://www.agrosmart.net

Leave a Reply