Oblačinska višnja proizvela samo gubitke

posted in: Poljomarket | 0

Proizvođači oblačinske višnje, ove godine nemaju mnogo razloga za zadovoljstvo uprkos tome što je otkupna cena bila duplo veća od lanjske. Kako tvrde, a prenosi RTV, čitava sezona je proizvela samo gubitke jer je prolećni mraz smanjio rod i do čak 80%. Višnja je obrana, ali su proizvođači ostali praznih džepova i sa mnogo posla koji moraju da obave.

Rod bi se isplatio samo primenom novih metoda branja

Otkupna cena oblačinske višnje kretala se oko 80 din/kg, od čega je 20 dinara je odlazilo beračima. Rod koji je iznosio tek od 20-30% od očekivanog, lako je pronašao kupce. Ovogodišnji rod bi se donekle i isplatio jedino primenom novih tehnologija i novih metoda branja gde bi se trošak berača smanjio na samo 3,15 dinara po kilogramu korišćenjem vibracionih ručnih tresača.

U planu gradnja postrojenja za pakovanje i preradu

Prema rečima proizvođača višanja da bi se situacija promenila na bolje, nakon zaštite geografskog poreklavišnje „Oblačinka“, plan je da se u tom mestu krene u gradnju postrojenja za čuvanje, preradu i pakovanje višanja.

Mladi radije u fabrike nego u proizvodnju višanja

Voćari dodaju da područje Merošine i Oblačine ima odlične uslove za proizvodnju višnje, za koje napominju da nisu dovoljno iskorišćeni. Oni dodaju da se omladina radije opredeljuje za slabije plaćene poslove u fabrikama nego za gajenje višanja uz rizik od grada, mrazeva ili niske otkupne cene.

 

Preuzeto:www.agroklub.rs

Leave a Reply