Do kupca roba poskupi i do 400 odsto

posted in: Poljomarket | 0

Roba, dok dođe do potrošača, promeni više posrednika, što uvećava njenu cenu. Deo zarade ide uvoznicima, distributerima, prodavcima, a ceh potrošaču

Dok stigne do potrošača, roba u Srbiji, po pravilu, promeni više posrednika, a svako uzme svoj „deo kolača“. To podiže cene namirnica, pa je kod nas sve neopravdano skupo i na pijacama i u prodavnicama, zbog čega smo primorani na to da skoro polovinu mesečnih primanja trošimo samo na hranu.

U cenu robe, nije tajna, ugrađuju se svi u trgovinskom lancu, od proizvođača, dobavljača, pa do distributera i raznih zastupnika. U jeku sezone dešava se da cene povrća i voća na tezgama budu paprene. Pojedine procene govore da na putu do kupca neka roba poskupi i do 400 odsto. A nestabilno ekonomsko tržište, kakvo je u našoj zemlji, ide u prilog onima koji lako nađu način da zarade.

Koliki put „prevali“ roba od proizvođača do kupca, zavisi od više faktora. Veliki proizvođači često imaju svoju prodajnu mrežu, a veliki trgovinski lanci i sopstvenu proizvodnju, pa svoju robu direktno prodaju potrošačima.

Direktna prodaja kod nas, nažalost, nedovoljno utiče na formiranje nižih cena, jer svi koriste stanje na tržištu da uvećaju svoje profite. 

Više posrednika u prometu utiče na brži rast cena, a ceh uvek plaćaju potrošači. To je i znak poremećaja na tržištu i nespremnosti vlade da nametne fer konkurenciju – tvrdi Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.

Još teža je situacija, kaže Bogosavljević, u proizvodnji i prodaji mesa.

– Poznato je da su proizvođačke cene pojedinim proizvodima od mesa dva do tri puta manje od maloprodajnih cena. Od razlike između maloprodajne i proizvođačke cene pokriva se porez na dodatu vrednost i marža i ostvaruje se zarada, koja je veća i od proizvođačke cene. Ako se ovome dodaju beskamatna kreditiranja trgovaca od proizvođača, kroz odložena plaćanja i prva punjenja novootvorenih objekata, formira se potpunija slika o stanju na tržištu – dodaje Bogosavljević.


 

Leave a Reply